Jim Orie

05 September 2024

DRAGON'S BLOG BY LINDA

 

Hij is opgegroeid tussen de tatoeages. Letterlijk, want toen Jim Orie (1984) nog in de wieg lag, tatoeëerde zijn vader in het kamertje ernaast. Dat hij in de voetsporen trad van vader Greg, die nu als Orie Lightning door het leven gaat, is dan ook niet raar. Na een aantal jaren een eigen shop gehad te hebben, nam hij in 2016 Dragon Tattoo van hem over. Jim: “Ik zette mijn eerste tatoeage op mijn vader. Ik was toen 12 jaar.”

 

“Mijn vader is degene die me het meest heeft geleerd. Toen ik op hem mijn eerste tatoeage zette, vond ik dat best spannend. Het was een zwart hartje, ondersteboven op zijn scheenbeen. Ik ging vaak met hem mee naar beurzen en was destijds met hem in Duitsland op een conferentie. Toen hij even geen klant had, vroeg hij me of ik hem wilde tatoeëren. En dat deed ik.”

Zelf liet Jim zijn eerste tatoeage zetten toen hij 16 was. “Dat is een klavertje drie, op mijn onderarm. Samen met mijn vader en een vriend was ik in Ierland. Samen bezochten we het graf van bluesgitarist Rory Gallagher. We wilden hem eren. Daar, bovenop zijn graf met wat inkt, een naaldje en een glas whisky tatoeëerden we elkaar. Inmiddels heeft mijn vader me al een kleine 100 uur getatoeëerd.”

 

‘Tatoeëren is een ambacht dat je overbrengt’

 

DOORZETTINGSVERMOGEN

Het vak leerde Jim puur op doorzettingsvermogen. “Ik heb geen aangeboren tekentalent, maar heb heel veel geoefend en zo mijn eigen stijl ontwikkeld. Mijn vader zette veel Japanse tattoos, ik heb me gespecialiseerd in de stijl Polynesisch. Dit is een aan tribal gerelateerde stijl.”

Ondanks de groeiende populariteit van tatoeages is er geen opleiding voor het vak. “Ik leerde het van onder meer mijn vader en ik ben weer leermeester van anderen. Zo ging het vroeger ook als je een vak wilde leren. Tatoeëren is een ambacht dat je overbrengt. Een ongeschreven regel is dat je eerst jezelf tatoeëert, voordat je op een ander gaat werken. Je weet dan wat een ander voelt. Ik heb dit gedaan op mijn benen.”

Daarnaast geeft Jim zijn leerlingen graag uitleg over de geschiedenis van het vak. “Ik heb hen bijvoorbeeld uitgelegd hoe ze naalden moeten solderen. Niet dat dit nodig is, want we bestellen ze gewoon. Maar ik geef graag mee hoe dit vroeger ging.”

 

‘Wat ik belangrijk vind? Kwaliteit en ons gedachtengoed’

 

BIJZONDERE HERINNERING

Hoewel Jim zijn vak al jarenlang uitvoert, vindt hij het nog steeds erg bijzonder een stukje van zichzelf mee te geven aan degene die hij tatoeëert. “Ik geef iets dat de rest van het leven bij hem of haar blijft. Ik wil graag dat dit een mooie herinnering is.”

Naast vakmanschap en het bieden van mooie herinneringen, is ook de sfeer in de shop belangrijk voor Jim. “Kernwoorden van Dragon Tattoo zijn ambacht, sfeer, trouw aan ons gedachtegoed. Wij verzamelen verschillende specialismen die passen in dit gedachtengoed. “Wij zetten tatoeages die een heel leven mooi blijven. Kwaliteit is belangrijk. Ook vinden wij het belangrijk dat onze stijl herkenbaar is. Voor mij geldt: als twee vreemden met een door mij gezette tattoo elkaar tegenkomen, weten ze allebei wie hem gezet heeft.”

Bijzonder is Jims’ freehand: het tekenen en zetten van een tatoeage op dezelfde dag. Met het verhaal van de klant vers in het geheugen, gaat hij aan de slag. Er wordt eerst een schets op het lichaam gemaakt om de positie en de vorm te bepalen. Het eindresultaat is een unieke tattoo.

Hoeveel mensen hij in de loop der jaren getatoeëerd heeft, weet Jim niet. “Heel veel. Ik heb honderden vierkante meters aan tatoeages gezet.”