Bodysuit tattooing

Greg concentreert zich uitsluitend op semi-traditioneel Japans bodysuit tattooing. Dat wil zeggen een bodysuit of een van de opbouwende delen daarvan. Het centrale stuk van een Japanse bodysuit is het backpiece welke de gehele achterkant van nek tot ca. 10 a 20 centimeter onder de billen beslaat. Dit is het grootste vlak van het lichaam dat getatoeëerd en tegelijkertijd in 1 oogopslag bekeken kan worden. De rest van de tattoos ondersteunen het verhaal dat je met je backpiece wil vertellen. Het geheel wordt versterkt door de achtergronden, bestaande uit de elementen: wolken cq. spiral clouds, rotsen, water, vuur en zogeheten windbars. Dit kun je eventueel nog aan laten vullen met secundaire elementen die jaargetijden of sfeer aanduiden, zoals cherryblossom of maple leafs die dan ook terugkerend voorkomen over de gehele suit.

Je kunt een Japans bodysuit op verschillende manieren beginnen en stoppen. Ook belangrijk hierbij te weten is dat er bij de man en de vrouw op verschillende manieren gewerkt wordt.

Vaak wordt er begonnen met de backpiece. Voor de man met achtergrond, wat het iets imposanter maakt. Bij de vrouw gebruiken we geen achtergrond waardoor het geheel vrouwelijker overkomt. Na de rug komen de armen en borst aan bod. Bij mannen meer borst, bij vrouwen meer schouder met een uitbreiding naar borst. Armen kunnen full sleeve, ¾ sleeve of half sleeve zijn voor mannen, voor vrouwen is het altijd ¾ sleeve, aangezien dit weer het vrouwelijkst is.

De thema’s van links en rechts worden onderverdeeld in vrouwelijke thema’s links en de mannelijke rechts, wat neerkomt op bijvoorbeeld een draak met open mond op rechts, en een draak met de mond dicht op links. Een ander voorbeeld is een koi omhoog op rechts en een koi omlaag op links. De elementen en de achtergrond op de armen komen overeen met die op de rug. Ook de onderwerpen op de voorkant corresponderen weer met het verhaal op de achterkant.

Je kunt deze volgorde ook afwisselen. Het is ook mogelijk met een arm/borst te beginnen, dan de andere arm/borst en dan pas de backpiece. Je kunt op elk moment stoppen of pauzeren. Eén sleeve staat ook mooi, en als die af is kun je altijd nog beslissen of je verdergaat. Het mooie is; het is een open einde en jij bepaalt. 2 sleeves? Ook super, zonder dat je dan nog ooit iets anders toe hoeft te voegen.

Ga je wel voor de bodysuit, dan zijn - na de rug, armen, borst - de ribben en de voorkant bovenbenen aan de beurt, tot ongeveer 5-10 centimeter boven de knie. Aansluitend aan je backpiece heb je nu een short suit. Bij een short suit zijn een ¾ sleeve of een half sleeve het meest gepast.

Neem je echter een full sleeve, dan is het logischer dat je ook een full body suit neemt. Dat wil zeggen: tot enkels, polsen en hals. Als afsluiting is het gebruikelijk om iets van een “Shunga” (klein erotisch/humoristisch design) onder de armen of tussen de dijen te laten zetten. Ook kun je nog ‘lang leven’ symbolen op de voet nemen.

Persoonlijke symbolen komen op het middenstuk van je buik, mits je daar nog ruimte hebt, uiteraard. Tattoos op handen en nek zie je in traditioneel Japans amper, maar komen langzaam in opkomst. En ook heilige symbolen op de bovenkant van het hoofd, binnen de haargrens, zie je steeds vaker voorkomen.

Zoals hierboven omschreven is the way to a bodysuit in het kort. Het duurt dus wel even voor je echt “klaar” bent. Een short suit in 3 jaar gezet is bijvoorbeeld vrij vlot, en met een full suit kun je wel 5 tot 10 jaar zoet zijn. Vaak wil men tussendoor genieten van het open einde of simpelweg sparen voor de volgende stap in het proces.

Dit laatste kun je ook in de shop doen; je komt elke keer een aanbetaling doen zodat je altijd genoeg hebt om het proces niet te verstoren. De afspraken worden eens per 1,2,3 of 4 weken ingepland, elke keer zelfde dag en zelfde tijd, zodat er een ‘ritme’ inzit. Dit werkt het prettigst voor zowel jou als de tatoeëerder en het resultaat zal er zeker naar zijn. Aangezien de achtergronden en stijl van de betreffende tatoeëerder van Dragon Tattoo constant blijven zie je dit terugkeren in de suit. Juist dat samenspel is wat een bodysuit een echt bodysuit maakt. Een vol getatoeëerd lichaam van nek tot pols is dus niet per se een bodysuit. Dat is het eigenlijk pas als alles met elkaar overeenkomt, er een harmonieus geheel te zien is en het rust, kracht en sierlijkheid uitstraalt.

Stel: je wil na 2 sleeves van tatoeëerder wisselen. In de meeste gevallen is dit niet aan te raden, maar in overleg kan het wel een goed resultaat opleveren. Doe het in elk geval altijd met respect en eerbied voor degene waarmee je je bodysuit verhaal bent begonnen. Een voorbeeld: je hebt 2 vette sleeves van Greg en je wil een backpiece van Amar, Chris Garver, Horiyoshi of wie dan ook. Denk er dan aan dat zeer goede tatoeëerders elkaars tattoos ook waarderen en dat dit in overleg geen scheve gezichten, en dus een minder fijn gevoel voor jou, oplevert.

Mocht je tussendoor de neiging hebben om op vakantie of als vriendendienst een gedeelte dat bestemd is voor het bodysuit te laten tatoeëren door iemand anders, dan kan degene waar je bent begonnen besluiten jou niet meer verder te tatoeëren. Dus wees wijs en heb eerbied voor de tattoo. Dit werkt twee kanten op, natuurlijk.

Sincerely,

Greg Orie